Kérdése van?

+36 70 607 7899

Ripost – Meghódította a nézőket TikTok-on az idősek otthona

„Buli, drámajáték, ünneplés – így telnek az idősek napjai a csobánkai Holdfény Idősotthonban, amiről fenntartójuk videókban számol be a TikTok-on. Vezetőjük vallja: ő nem csak ágyat, hanem programot is ad a bentlakóknak.” – Írja a Ripost cikkében.

Teljes riportunk:

Mint vezető, milyen célkitűzések és elvek vezérlik az otthon fenntartásában és vezetésében?

Az otthon 11 éves múltjában végig követhető egy fajta hangulat, ami koronája egyedi szolgáltatásoknak. Elöregedő társadalmunk utolsó szakaszára úgy fókuszálunk, hogy egy új időszak kezdődik el számukra. Képességeinek fenntartásával, állandó célkitűzéseivel egy olyan méltányos aktív ellátást biztosítunk, amivel elérhető akár a bakancslistának minden eleme, függetlenül a reális lehetőségektől. Gondolatban, mesében megélve beteljesületlen vágyait vagy játékok során felszínre kerülő aggodalmak, sérelmek felszabaduljanak. Ez egyrészről egy mentális program, másrészről komoly szakmai kihívás, mert nem feledjük el a valós betegségeket sem. Annak lelki hatásait. Összetett kihívás. Cukor, vérnyomás, rák, fájdalmak, koordinált mozgások és ami vele jár. 

Milyenné szeretné tenni az idősek mindennapjait az otthonban? 

A szigorú házirend betartása mellett egy kreatív, vidám, alkotó társaság fenntartása a cél. Van, ki hallgatólagosan, van ki komoly szerepet vállalva van jelen az otthon foglalkoztatásában. Felelős szerepek is vannak, kinek milyenek a képességei, mi az, ami fenntartható még. Van, kinek társadalmi pozícióját tudjuk a benti élet területén biztosítani úgy, hogy a méltósága se sérüljön. A népítélet szerint egy otthonnak nyugodt, madárcsicsergős légkör és állandó orvosi felügyelet kell biztosítani és hagyni tv ni, és aludni…békén kell hagyni. Részben igen. Nálunk is, mint mindenhol. Viszont az állandó tematikusan felépített mozgást, sétát, 2,5l folyadék bevitelt játékosan is el lehet érni.

Szerepkörével észre sem veszi, de mind mentálisan, mind fizikailag a szociális jól létet lehet automatikusan is biztosítani, nem kell a kórházi légkört előidézni. A mindennapi szerepkör bevonásával szinte automatikus a lelki béke, a napi elismerés, siker. Egy KISZ tábor jelleggel, szanatóriumi körülményekkel lehet a mindennapokat megélni. Integrálva van minden állapotú lakó, az asztaloknál az ebédlőben vannak csak külön, a csökkentett képességű, de alapvetően mindenki segít a másiknak, mint egy nagy család, közösségben együtt egymásért… kell azért egy kis idő, míg mindenki valóban beilleszkedik, egymást segítve elfogadóvá válik a másikkal szemben.

Milyen rendhagyó módszerekkel, programokkal színesítik a bent lakók mindennapjait? 

Havonta van táncos mulatság. Születésnapok ünneplésére ekkor van lehetőség. Év közbeni apropók szerint is, a karácsony, húsvét, farsang, Anyák napján felül tavasz-nyár-ősz köszöntők, nem utolsó sorban a „vénasszonyok nyara”, vagyis mi inkább „indián nyár” hangulatát egy táncos másfél órás bulival színesítjük. Torta, tombola, régi slágerek, vonatozás. Rezidens előadóink vannak, akik rendszerint járnak hozzánk. Vincze Lilla, László Attila és Bo Viktor volt legutóbb nálunk. Attila már régebb óta rezidens, de ők 3an a legjobb csapat, mert itt, a színpadi báj, Lilla és az örökzöld, Attila és a talpalávalót Bo Viktor személyében biztosítja minden igényt kielégítve lakóinknak.

A hétköznapokban igen kreatív technikai munkát végzünk, babaház, bebútorozva, térben tájkép, flakonokból váza. Több anyagot használunk. Papír, fonal, flakon még a WC gurigából is lehet egy távcső vagy tolltartó. Kézimunka is van, sajnos ez ritka, mert azt a tudást hozni kell, itt már az nem tanulható meg.  Kötés, hímzés, horgolás. Kertünkben egy nem működő kisautó van, árnyékos pihenőkkel, ami az utca jellegét, akár a „7”es buszmegállót is illusztrálja. Szabadok vagyunk, várunk…de együtt, biztonságban, akár a buszra várva a holnapot. Több otthon csak ágyat ad, én programot. Semmi nem kötelező, de mégis mindenki valamennyire részt vesz benne, mert látja vidám, szórakoztató, alkotó, így értékes a minden napjai. Van mikor verseny van egy szerepre, így több szereposztású egy drámajáték. Háztáji farm is van tyúkokkal, amit etetni is kell, az is egy szerepkör, egy felelős munka. 

Miért tartja fontosnak, hogy ilyen élményekben is része legyen az időseknek? 

Színes az élet. Sokan jöttek már orvosi diagnózissal is ide, hogy itt a vég, adjanak egy sarkot, azt jó van. Na, de nekem kihívás, hogy számtalanszor siker övezte, hogy a napi rendszeresség, a folyamatos impulzus, a társaság ereje, a „csoki vagy a szerelem terápia „ezt ne értsék félre, de a szeretettel, az odafigyeléssel, a saját „Én” idő biztosításával egy rendszerbe való beillesztéssel egy jó pár évet lehet még a legnagyobb demenciával is kisebb, szűkebb életterületen biztosítani neki. Cél kitűzéssel. Videóimat a hozzátartozók látják és óriási sikernek könyvelik el a visszajelzést, hogy adhatnak haza magukból, hallatják magukat és gondolnak rá, nézik otthon. Ez a kötelék nagyon fontos a bentlakónak. Természetesen etikai szabályok betartásával mert szűk az a keresztmetszet, ami publikálható és hiteles is maradjon. Ezért se kell megtanulnom a videózás csínját-bínját, hanem ilyen háztartási videós szint sokkal hitelesebbé teszi, bár ez az időkorlát azért koordinál, pl a mesemondót a publikus videóban gyorsítani, segíteni, kiegészíteni kellett, hogy a nézettségi frissesség biztosítva legyen. Ugye 40mp az, ami fogyasztható.  Azért sok sebből vérzik egypár videó, de ez így hiteles. Nem gondolnám, hogy dokufilm vagy kirakat videóra kéne váltanom, szerkesztve a képsort capcut segítségével. A fejlődés útja, végig kísérhető az úttörő munkámban. Bakik csak hitelessé teszik a hozzáállást.

Ezen élmények a célkitűzések záloga, azért, hogy képességeit amíg lehet siker övezze és értékes, elismert időszakot biztosíthassunk lakóink számára.

Miért kezdtek el tartalmakat gyártani a Titkok-ra és videókat megosztani? 

Amikor fiamtól láttam ezt a tátogós rémséget, elborzadtam. De belementem, illetve jött velem szembe, hisz covid alatt más szórakozás nem volt. De volt egy pár igényes, rákészült, tartalmas megosztás. Gondolom, a kis robotok érzékelték mit szivecskéztem és dobott fel már célirányosan klippeket. Így egyre mélyebbre „süllyedtem” és barátaim live-oztak és elkezdtem akkor olyat kérdezni, mint hallgató, hogy tartalma is legyen egy live csoportnak… aztán rájöttem amennyire publikus, annyira ismétlődő is, mert ki-be ugrálnak, aztán kezdheted elölről a tematikát… ki is léptem. Ma sem live-ozom, hisz oda nem tudok már azonosulni, hogy ugyanazon kérdésekre 2 szóval tudjak válaszolni.  Én történelem kérdéseket tettem fel tartalomnak első körben, aztán rájöttem ezt túl toltam. Dehát ugye az odavezető út, az a rögös, attól színes az élet, ahogy rájövünk, kijárjuk ezt az iskolát ezt a nyomvonalat kitapossuk, attól élet az élet. A tanulás. Annak öröme és tökéletesítése, majd átadása…

Mivel egy idősotthon a sablon szórólapos hirdetésen felül nem sokat tud hirdetni, valamint a népítélet a valóságtól eltér, így gondoltam egy-egy videót, bemutatkozó vagy program videót, magunknak archívba miért ne publikálhatnánk. Mivel egyedi a hozzáállásom is az ápoláshoz, gondoltam ennek a szolgáltatásnak a hiteles bemutatásán nincs jobb reklám. Belekezdtem. Nálunk „akciót” vagy egyet fizet kettőt kap vagy visszatérő kupon pont stb. nem játszik. A tv filmekben is más az elképzelés egy bentlakás, beköltözés kapcsán. Amikor minket keresnek, akkor már nagyobb a baj, minthogy csak a nyugdíjas éveit szeretné eltölteni valaki szűkebb keretek közt. Sok otthon is válogat a lakók közt, mert tényleg csak ágyat adnak. Amivel nincs baj, lehet azt és ezt is választani. Itt, velem vidámabb, egyedibb. Van akinek tetszik, van akinek nem. Nem kell szeretni, de időben kell meghozni a döntést, hisz nem túl sok idő van mikor otthont keresnek, választanak, annak érdekében, hogy megadják a méltányos elengedés lehetőségét később.

Mire kell figyelni egy ilyen otthon TikTok csatornájának vezetésénél?

Mindenre. Nagyon sokrétű. Nincs erre szabályzat, mégis sok az etikus erkölcsös újító szellemű, aki arc nélkül kommentál. Legjobban vérmérsékletemre kell figyelni, hogy ha visszaszólok egy butaságra az ne legyen annyira sértő. Arc nélküli, videó és követő nélküli puffancsokra kell odafigyelni. Szerencsére nagyon jól fogadja az, aki dolgozik benne vagy volt intézményes tapasztalata, hozzátartozóként. Nagyon sok széplelkű jött el hozzánk megnézni és együtt táncolni, vagy egy fodrász fiúka a férfiak haját puszta jócselekedetből levágta. Mert egyik videónak a kopasz fejeket simogatom. Ez is vegyes érzelmű. „Mit simogatom az öregeket” vagy „kopaszságot említeni sértő”…lásd valaki meg eljön levágni, hisz megszólalt benne a jó cselekedet igénye. Nem 1x. Jött a következő hónapban is. Fent van TikTok-on nézzék meg. Volt, aki eljött egyet gitározni. Volt, aki otthoni ápolásra segítséget kért. Volt, aki saját használt ruháit elhozta. Saját babáit, porcelán babákat behozta… A magyar ember szíve mély, tiszta saját maga által szabályozott. Van, aki megvéd és nyomon követ és már a fotóarcát ismerem a TikTokon. Virtuális szimpátia.

Nyilván csak publikálható szerepet osztok meg. Van például a legenda, Feri bácsi, akit nagyon szerettek és követték. 97 évesen ment el és sokan megsiratták. Van, amikor gondolatot ébreszt videóm annak, aki már Anyukáját nem tudja ölelni, de itt a videó láttán megáll, elpityereg, megírja, hogy köszöni szépen, hisz még nem dolgozta fel. Videóimból merít erőt a feldolgozásához. Erre nem számítottam ez engem nevel, milyen irányelv szerint érdemes tovább mennem. Tanuló időszak. Még nincs szabályzat erre sem, de csakis az emberi értékeket kell figyelembe venni. Nehéz, vérzik, de önnevelő hatású minden oldalról. Néző és készítő szemszögből. 

Az „ember” ne tűnjön el, majd mire 50 oldalas szabályzat lenne rá, amit senki nem olvas el, de minden pontjában beleköthető….

Mit szólnak a bent lakók a videózáshoz? 

Versenyeznek a szereplésért. A hozzátartozók látogatáskor mondják nekik, hogy látták a TikTok-on, így tudják, hogy otthon is gondolnak rájuk. Ez egy jó visszacsatolás. Nyilván mindenki beleegyezését adja, csak azért mondom, mert sok erkölcs hajhász születik e modern technikával együtt, aki nem az emberi értéket látja meg első ízben a videókban, hanem a lehetőséget a költözködésre. Sokszor van az, hogy első ízben nagyon jó lett volna azonnal felvenni egy spontán beszélgetést. Pl. Ezt a riportot említettem, hogy kiválasztották a húsvéti videóját, reggeli stb. Olyan aranyos volt, ahogy lereagálta, hogy sikernek könyveli el és kiválasztottnak. Van mikor újra felvesszük, ez látszik is, persze én látom, de nehéz operatőrnek is és kérdezőnek is lenni, illetve a foglalkozásokon nincs kamera, tehát idegen neki, mikor kamerázok…mint mi is izgulunk, ha tudjuk, hogy kameráznak.

Mit szólnak a rendhagyó programokhoz (buli, szórakozás, drámajátékok stb.)?

Kifejezetten tetszik nekik. Van, aki sminkkel, és „azt” a ruhát kikészítve várja napokkal előtte, hogy felvehesse. Nyilván van, akinek „mindegy”, úgy kezdi, de a rendszerességgel kialakul nála is egy csoportos izgulás, készülődés igénye. Covid alatt érezhettük picit át, milyen volt nyugodtan otthon maradni. Semmi nem történt.  Na, itt is a „nyűg” néha kell, legyen mit mesélni. Mozogni kell, valamin mindig szüttyögni, bosszankodik, idegeskedni kell, mert az éltet, de akkor legyen tudomásunk róla miért. Csapatépítő tréningnek is jó a buli. Intimitás felszabadul, ami ilyen idős korban is működik. Előjön néhányukban a kacérság, az udvarlás, ami jó a szívnek, léleknek. Kívülről nézve hagyott némi fenntartást, de jöjjön el, nézze meg vagy egyszerűen a karosszékben nem mindegy neki? Aki csak kommentel? A lakóra nincs rákényszerítve semmi. De a csoport hipnotikusan hat rá. És nem, nem rossz. A jó szándékot kell feltételezni, különben maga savanyodik meg.

Milyen visszajelzéseket kapnak TikTok-on?

Alapvetően jó a visszajelzés. Pozitív. Van két videó, ami kiverte a biztosítékot, azt kell mondjam a jó és rossz kommentálók aránya felborult 2 év távlatában. Több ma a negatív, de még mindig nem éri el 25%ot. Nyilván alapvetően nincs jó megítélés az otthonok felé. Aki mutat valamit, abba jobban bele lehet kötni. Ez most forrja ki magát. De csinálja valaki utánam és építő beszélgetésre nyitott vagyok. Okoskodni csak annak lehet, akinek van tudása is hozzá. 

Mit szólnak az emberek ahhoz, hogy láthatnak a „kulisszák mögé”? 

Akinek volt valós tapasztalata az értékeli a munkámat. Ezen kívül ugye nincs nagy reklámfelület, mint a hitelesség, eredetiség, nyitott könyv. PR marketing itt szarkasztikus. 2 az egyben vagy gyűjti a pontokat, vagy hozzon még egy embert…? Ezek nem játszanak. Kínos is néhány eset, egyedi is mindenki életében az nem sokszor előforduló helyzet egy családban. A látogatás öröm legyen. A kín maradjon meg a szak nővérnek. Az otthoni pelenkázás az a kapcsolatokat elronthatja. Amikor nem ismeri meg a rokonát vagy lezáratlan viták megelevenednek nem kell már a családi konfliktus. Akkor jövünk mi, hogy a képességek fenntartásával egy olyan ápolást végzünk, hogy a családtagok méltányos helyzetben tudják még látogatni őt. A szerettét, ne forduljon a kocka, mikor személyiségét veszti egy alzheimeres.  Amikor valóban a kórház is lemondott róla, de itt a rendszeres napi rutin biztonságot adott és családja szemében is a kötődések helyes mederbe kerültek, szeretve egy pár évvel kihúzható még, a méltányos életszakasz biztosítható. Fiziológiai, biztonság, családi kötődés szinten. Szakápolással. Ezzel tesznek a legjobbat szeretteik úgy, hogy saját munkájuk és szerepkörük családi pozíciójuk is megmarad.

Mi az, amit a videóban nem mutathatnak meg, de fontos tudnia az embereknek, hogy ez is az idősek otthonok része? 

Sok minden nem mutatható meg. Az ápolási osztály az pl. már csak a hozzátartozó és a lakó utolsó hetei. 

Vagy mikor valaki az inkontinenciájával küzd a szobája falán. Amikor valaki már nem tudja merre az előre, nem tudja mi volt a reggeli. Amikor virágként él. Ezek nem publikusak. Nagyon sok olyan háttér munka van, ami nem publikus, beköltözés után jön rá az ember, ja, még ez is, az is… a 24 órás nővéri felügyelet MINDENre kiterjed. Otthon a tv előtt nincs baj.

De …van. Ott mond le magáról észrevétlenül. Impulzus kell neki, 70%-os kórházi készültségben vagyunk, hisz kórházba nem szívesen küldjük be, mert mire sorra kerül kiszáradhat…stb. Nem hibáztatok senkit. De. Amikor bekerül a kórházba, személyesen megyek utána, személyesen érdeklődöm, hogy hogy van, hisz rehabilitációs folyamatokra is fel vagyunk készülve. Ne legyen kórházi körülmények között. Azért ez egy fenntartótól nem elvárható, ugyanakkor praktikus mert úgyis mi ápoljuk tovább. Főnővérünk 34 évet a pszichiátrián dolgozott, pontosan tudja milyen feladatok azok, amik azonnali beavatkozást igényelnek. Azt mentünk mentálisan, akiben van még muníció.  Akit ugyan csak leírtak a kórházban vagy a rokonai és látjuk benne a potenciált, azt mentjük. Mentálisan mentjük, mert számtalan eset van, hogy próba hónapra vagy hospice 3 hónapra jött és most színez velünk, drámázik, játszik velünk. Nyilván ők nem publikusak. Nem lehetnek azok mert sértheti a kórházat, a gyászolót. Így reklám sem lehet, de odafigyeléssel lehet egy méltányos helyzetet előidézni, amíg lehet…

Milyen hozzáállást igényel ez a munka az ott dolgozóktól? 

Szívvel, lélekkel hivatásszerű hozzáállást igényel és folyamatos képzésben részesülnek dolgozóink, jómagam is. OKJ tanfolyamok, konfliktus kezelések kredit pontok gyűjtése. Jómagam az átképzésben és a folyamatos esettanulmányokban hiszek, hogy csapatmunkában érhetők el a legjobb eredmények. Interprofesszionális csapatmunkában. Orvosok, nővérek, mentálosok, közös erejével, összefogásával.

Milyen sztereotípiákat szeretnének lebontani a videókkal? Van valamilyen küldetéstudat a videókészítésekben és azok tartalmaiban? 

Az otthonokról alkotott vélemények, azokkal szembeni elvárások nem tükrözik a valóságot. A magyar társadalom nincs arra felkészülve, mint Amerikában, hogy reálisan szűkebb térben tervezhessen egy idős életének utolsó szakaszára, hogy egy élhető nagyságú apartmant előre biztosítson magának. Ezt látja a néző. Vagy azt, hogy mindenki beadja a lakását és leszedálják és halálosan félrekezelik. Az igazság a két véglet között van. Amikor otthon több a feladat vele és már az unokát sem lehet rábízni nevelje, amikor veszélyessé válik a környezetére is, akkor keresnek meg minket. Addigra lehet már az unoka lakik a lakásban, mert magához vette valamelyik gyerek…mert ugye ápolni szeretné, ha már felnevelte őt is, de eljön egy szint, amikor szakellátás már jobb neki és beláthat a gyereke is…fogalmazzunk így, de első ízben találkozik sokféle otthonnal, várólistával, túl szabályozott rendszerekkel.

Elképzelése más a filmekből, mint a valóság.  Szabad szellemű, vallásos, drága, olcsó hellyel találkozik. Szoktam mondani, oké, hogy minket választott, de akkor most úgy jöjjön, ebédeljen a Mamával egyet. Jöjjön el a bulira nem csak a táncolásra, hanem amikor színházi előadás van, amikor vasárnapi sütögetés van. Mesejáték bármi. Legyen vele, ne csak „beutalta” ide és lerakta…Igazából a hozzátartozót is mozgatom. Sőt…vele van legtöbb feladatom néha. Aztán persze hálás, hogy bíztunk a magában és volt még közös életszakasz a gyerekkel úgy, hogy a nehezebb feladatot átvállaltuk, neki csak szeretnie kellett.

Említette, hogy sok fiatal is elmegy segíteni, önkénteskedni. Ön szerint mi veszi őket rá erre? Milyen programokat szerveznek a fiatalok, miben tudnak segíteni?

Az „együtt” terápia… az együtt eltöltött idő. Az én időm és az együtt eltöltött idő az, ami megmarad életünk végéig. Ha valamit viszünk odaátra, akkor az együtt eltöltött időt visszük. Nagyon sok fiatalnak ez a modern technika ad lehetőséget az önmegvalósítására és eljön csak úgy. Beszélgetni, sétálni segíteni. Nyilván ez nekem nagyobb odafigyelés, de színesedik a lakó mindennapja. Nekem meg ez a fontos. Nem lesajnálni jönnek. Valós érdeklődéssel követik munkámat. Nem kell tömeget elképzelni, ezek néma passzív segítők, a neten is védenek egy-egy butaságtól, beszólástól. De személyesen eddig úgy 17-en eljöttek és picit együtt voltunk. Videóim alatt megáll, kicsit elgondolkodik, gondolatot, majd érzelmet vált ki belőle. És ez nemes. Felajánl valamit alkotásából, mert pl. fa játék készítő vagy simán el akarja mondani mit tanult, mit kapott a xanas néni, Feri bácsi, Ildikó néni láttán videóimból. 

További céljaim egy nyári tábor kivitelezése 10 éves gyerekeknek. 3 éjszakás, több szakmát megismerve egy bent alvásos táboroztatás kivitelezése. Kertész, szakács, orvos, nővér… ami körülöttünk megtalálható. Előadásokkal, egy-egy empátia jegyében bemutatva a szakma szépségét így pályaválasztás előtt. Utóbbi 4 év alatt több szakmát tettem le, azért, hogy hitelesen tudjam átadni a tudást, gondolatot tudjak ébreszteni ezzel érzést tudjak elültetni a másikban, gyerekekben vagy kollégákban. Most a demencia ápolói szakmából vizsgázunk nővéreimmel, június 10 én. Csak azt várom el a beosztottól, amit én is tudok, tudom mi mennyi idővel jár, mi várható el. Honlapomon az archív fül alatt több infó is megtalálható. Itt csak annyit emelnék ki a demenciával és annak ápolása során, – mert kap az ember anyait, Apait, – hogy intézményes közegben volt részem nevelkedni. Na ott a közös tárgyak, az egyedüllét, az állandó várakozás, a „majd jobb lesz, most várj”, mint a demencia szellemi leépülésének jegyei, a Maslow-piramis család, biztonság, kötődés, majd elismerés hiánya párhuzam hozható az árva és demens közt. Talán tudom, hogy mit érez a demens, eggyel jobban, mint más és ennek fényében ápolom, szeretem és táncolok publikusan, vagy épp már kamerák mögött a sarokban kezelem a dekubituszt. 

El szeretném mondani továbbiakban, hogy az Északi Támpont egyesületet is támogatjuk a Nefelejcs című filmet, ami kifejezetten a demencia mint kórképre hívja fel a figyelmet. Annak is a korai felismerésére, idén további érzékenyítési film megalkotásában vállalok szerepet, ami egy árvaház és egy idősotthon közt párhuzamot h8vatott vonni. 

Szerintem egy nagyon fontos üzenete van a TikTok-nak is és e riportnak, hogy lakóink ezzel szeretnének adni. Értéket adni a köznek, üzenni, hogy itt jó lenni, új célokat kitűzni, együtt könnyebb mindent elérni, egymást segítve, javítva a mentális jólétet. Szeretve lenni, maradni egymásért.

Köszönöm, maradok igen mély tisztelettel: Drajkó István a Holdfény Csobánka fenntartója

A Ripost cikk itt érhető el: https://ripost.hu/insider/2023/05/hodit-a-tiktok-on-az-idosek-otthona-ahol-buliznak-az-idosek