Kérdése van?

+36 70 607 7899

A DÖNTÉS, AMIT MINDIG NEHÉZ MEGHOZNI: MIKOR ÉS MI ALAPJÁN VÁLASSZUNK IDŐSOTTHONT SZERETTEINK SZÁMÁRA? – A SZAKEMBER VÁLASZOL!

„Mindenki életében eljön egyszer az a pillanat, amikor megöregszenek azok, akiket mindig erősnek, nagynak és sérthetetlennek láttunk: ők a szüleink. Bármilyen fájó is a búcsú gondolata, a szakértők szerint olykor még éveket adhatunk azzal szeretteinknek, ha idősotthonba helyezzük őket, biztonságos, boldog környezetbe.” – Írja a Ripost cikkében.

Teljes riportunk:

Otthon és otthon, ápolás és ápolás közt mi a különbség?

Mai elöregedő társadalmunk komoly problémája a demenciával küszködő idős hozzátartozó ellátása a családoknak, akik maguk is több gyerek nevelésével, továbbtanulási nehézségekkel és a családfő munkahelyének megtartásával vagy vállalkozásának sikeréért küzd nap, mint nap. Egy újabb megoldandó feladat, probléma előtt áll, aki eddig segítette a család Intézményét, most komoly nehézséget okoz a feledékenysége, elkóborlása, vagy akár a napi folyadék-gyógyszer bevétele, a „Nagyi”.

A kivizsgálások és szakmai egészségügyi diagnózis felállítása, állami várólistás vagy magán egészségügyi szektorban való teljes kivizsgálás is időigényes egy demens idős hozzátartozóval, nagy próbatétel a család minden tagjára nézve. Háztartását neki is vezetni, /bevásárlás, csekkek, étel rendelés, folyadék, gyógyszer bevitele/ odafigyelni, házi ápolóval segíteni minden napjait, akár komoly költség is lehet, még saját otthonában is. Megoldás lehet az összeköltözés, „Nagyit” valamelyik gyerekhez költöztetni, ami további krízis helyzeteket hoz, de konfliktus mentességet nem garantál. Feltör egy újabb kérdés, családi probléma, ami megoldásra vár. – Mi lenne, ha Intézménybe, szakemberekhez helyeznék el a rokonukat, demenciával élők központjába a „Nagyit”, mégis a kín legyen megfizetett-Intézményes, a család pedig csak látogassa őt és szeresse őt. 

De milyen szempontok alapján érdemes keresni otthont, mitől jó-rossz-megfelelő egy Intézmény? Milyen prioritás vezényli az érdeklődött és milyen lehetőségek vannak, minden igényt vagy rész igények kielégítésére van e lehetőség, várólistával, rövid vagy hosszú távú megoldás, mi a legmegfelelőbb és megfizethető-e hosszútávon?

Van, aki a nyugdíj mértékéhez képest keres és talál államilag fenntartott Intézményt, ahol várólista van és időszakos elhelyezést is kaphat. Vannak egyházi vagy alapítványi és magán fenntartású drágább intézetek. Melyektől várható el a család igényei és melyikre van kerete a családnak?

Az Intézményi működés szigorúan szabályozott kereteken belül működik. A lakó érdekeit mind szociális és egészségügyi szempontok alapján szabályozzák. Dietetikus, mentálhigiénés szakember segíti az ápolók és nővérek munkáját 24 órában, mindezt családias környezetben. Több és szakszerű odafigyelést kap Intézményen belüli, mint az otthoni légkörben. De ezt nem mindenki tudja megfizetni.

Minden tiszteletem annak, aki otthon segít a szülőnek azért, mert őt is anno felnevelte. Viszont a szakmai segítséget is érdemes elfogadni, mert az éveket jelenthet. Kell találni a látogatásokkal, a közös programok alkalmával Intézményen belül /ez a magán fenntartású Intézményekben nagyobb teret kap, olyan lehetőséget, alkalmat, amikor közös élményekben tudják tartani a kapcsolatot. Így a kín az Intézményé, míg a látogatás, program a család tagjaié. Tehát amikor választunk elhelyezési lehetőségek közül, akkor fő prioritásnak annak kell lennie, hogy a különböző stációkon, amikor már fekvővé válik a „Nagyi”, akkor is egy helyen, tehát hosszútávú szerződés keretein belül tudják ellátni, ne csak időszakos elhelyezést biztosítson az keresett Intézmény. Annál is inkább, mert ha „még nem tartunk ott”, mondja a család, nem is gondolnak bele, hogy hirtelen fog „ott” tartani és akkor azonnal a kórház, ápolási osztálya a leggyorsabb megoldás, ami azért hagy kivetnivalót maga mögött. Tisztelet a kivételnek.

Ha van…de ilyen helyzetben is más a megítélés, nincs jó megoldás. Két rossz közül a kevésbé rosszat kell választani. Érdemesebb előre tervezve olyan magán Intézményt keresni, aki a folyadék és gyógyszer bevitelt kontroll alatt tartja, fel van készülve minden stációra, fél kórházi megoldásokat helyben is meg tud oldani /infúzió, szonda, katéter/. De mindezt miből, ha a nyugdíja 140e Ft? Kérdezheti az unoka, aki a „Nagyi” lakásában elkezdte a nagybetűs életet. Ezt is tisztelem és megértem, hogy a családi kupaktanács több megoldásra teszi fel a pontot. Több szerepet kell átcsoportosítania a további megélhetés szempontjából. Szülőknek is nagy lesz a lakás, amikor a gyerekek kirepülnek. Át kell csoportosítani a rezsi fizetések, a tovább tanulások miatt a családtagok ingatlan kérdését is. A maximális jóindulattal az évek során fizetett TB sem jogosítja a „Nagyit” a legmegfelelőbb ellátásra állami szolgáltatói szinten. A család jó indulata is kevés, saját nehézségeik miatt a legmegfelelőbb havi díj, házi ápoló kifizetésére. Átalakulás, áldozattal jár, az erre való megoldás.

A „Nagyi” kereteit, érdemes és tisztességes első sorban az ő utolsó szakaszára biztosítani prioritásként, és csak utána a család, unoka további megoldására a keretet felhasználni. „Nagyi” érdekeit úgy kell SAKK-ozni, hogy a -MATT- is kegyes legyen, mikor felettünk sakkoznak majd az unoka, unokája…mert elöregedő társadalom demens résztvevői mi leszünk, akik dönteni már nem képesek, de méltányossághoz még jogunk van. Ahogyan most is a „Nagyinak”. Az állapotváltozásra legyen felkészülve az Intézmény, kórházi keretei kapcsolatai legyenek és folyamatos impulzus legyen biztosítva. Mert én nem csak ágyat adok, hanem programot. – vallja a Holdfény Otthon vezetője.

Programot, rehabilitációs szórakozást, pihenéssel, kultúrával, képességek fenntartásával. Kéz ügyességi, motorikus és szellemi képességek szinten tartásával. A társadalmi pozícióját intézményes kereteken belül is fent tartani, napi sikerekkel, elismerésekkel. Dráma játékok ebben a legjobbak. Ez a legfontosabb, amikor Intézményt keresünk, hogy a szociális és egészségügyi szolgáltatásokon felül legyen egy pici plusz, minden stációra felkészült Intézmény megtalálása a cél, ahol nem csak ágyat adnak, hanem programot is. Nem a madárcsicsergés és a nyugalom a legfontosabb dolog, hanem az, hogy az „ember” ne tűnjön el ebben a rendszerben. Szerepköre ne csorbuljon, ha Intézményi környezetbe jut.

A Ripost teljes cikk:

DÖNTÉS, AMIT MINDIG NEHÉZ MEGHOZNI: MIKOR ÉS MI ALAPJÁN VÁLASSZUNK IDŐSOTTHONT SZERETTEINK SZÁMÁRA? – A SZAKEMBER VÁLASZOL!

Mindenki életében eljön egyszer az a pillanat, amikor megöregszenek azok, akiket mindig erősnek, nagynak és sérthetetlennek láttunk: ők a szüleink. Bármilyen fájó is a búcsú gondolata, a szakértők szerint olykor még éveket adhatunk azzal szeretteinknek, ha idősotthonba helyezzük őket, biztonságos, boldog környezetbe.

Mindenki számára nehéz elfogadni a tényt, hogy bizony senki nem lesz fiatalabb és szeretteink, szüleink is öregszenek, hiába láttuk őket gyermekként erősnek és sérthetetlennek. Az egykor szuperhősként körülöttünk ténykedő szülők is elérik egyszer azt a kort és állapotot, amikor el kell dönteni: otthon maradnak a családdal, vagy idősotthonba kerülnek? Drajkó István, a Holdfény Otthon vezetője a Ripostnak elmondta: olykor éveket adhatunk még idős szeretteinknek azzal, ha megfelelő otthont választunk számukra, ahol magasfokú figyelmet, gondoskodást és szórakozást kapnak, amit egykor ők is biztosítottak számunkra.

Otthon és otthon, ápolás és ápolás közt mi a különbség?

Mai elöregedő társadalmunk komoly problémája a demenciával küszködő idős hozzátartozó ellátása. A családoknak, akik maguk is több gyereket nevelnek és a munkahelyen igyekeznek megfelelni sokszor már nem jut ideje idős hozzátartozók gondozására, bármennyire is szeretnék. 

A család ilyenkor egy újabb feladat, probléma előtt áll, hiszen aki eddig segítette a család intézményét, most komoly nehézségeket okoz a feledékenysége, elkóborlása, vagy akár a napi folyadék-gyógyszer bevétele miatt. A családnak ilyenkor egy fontos döntést kell meghoznia: idősotthonba helyezze a szerettét, vagy sem? 

– árulta el a Ripostnak Drajkó István, hozzátéve, hogy a kivizsgálások és szakmai egészségügyi diagnózis felállítása is időigényes egy demens, idős hozzátartozóval nem beszélve a háztartásvezetésről, mely sokszor ilyenkor már a fiatalabb családtagokra hárul. 

„A bevásárlás, csekkek fizetése, ételrendelés, folyadék- és gyógyszer bevitele, valamint házi ápolóval segíteni mindennapjait, akár komoly költségbe is verheti a családot még az idős rokon saját otthonában is. Megoldás lehet ilyenkor az összeköltözés, ami viszont további krízis helyzeteket hoz, de konfliktus mentességet nem garantál. Ilyenkor jobb egy idősotthon mellett dönteni szerettünk érdekében, aki ugyanolyan méltányosságot és törődést érdemel ebben az életszakaszban is, mint korábban” – hangsúlyozza a Holdfény Otthon vezetője.

Milyen szempontok alapján érdemes idősotthont keresni?

Mielőtt azonban egy család meghoz egy ilyen fontos döntést mindenképpen jó, ha mérlegel. Ehhez jó tudni, hogy mitől jó, rossz vagy megfelelő egy intézmény.

Fontos tudni, hogy milyen prioritás vezényli az érdeklődőt és milyen lehetőségek vannak, illetve, hogy minden igény kielégítésére van-e lehetőség az adott helyen. Ilyenkor tisztázni kell, hogy mi a legmegfelelőbb a családnak és megfizethető-e hosszútávon. Van, aki a nyugdíj mértékéhez képest keres és talál államilag fenntartott intézményt, ahol várólista van és időszakos elhelyezést is kaphat, de fontos tudni, hogy vannak egyházi, alapítványi és magán fenntartású drágább intézetek is, ahol hosszútávon élhetnek az idősek

– részletezi Drajkó István, aki kitér arra is, hogy az intézményi működés szigorúan szabályozott kereteken belül működik, így a lakó érdekeit szociális és egészségügyi szempontok alapján is figyelembe veszik. 

„Sok helyen dietetikus, mentálhigiénés szakember segíti az ápolók és nővérek munkáját 24 órában, mindezt családias környezetben. Ezeken a helyeken több és szakszerű odafigyelést kap, mint az otthon, ahol már nem fér bele a rokonok idejébe mindez”

Minden tiszteletem azé, aki otthon segít a szülőnek azért, mert őt is anno felnevelte. Viszont a szakmai segítséget is érdemes elfogadni, mert az éveket jelenthet. Olyan lehetőséget kell találni, ahol a látogatások alkalmával közös élményeket szerezhet a család a rokonnal, így a feladatok elvégzése az intézményé, míg a látogatás, program a család tagjaié.

– tette hozzá a téma szakértője. 

A fő prioritásnak tehát annak kell lennie, hogy a különböző stációkban, például amikor már fekvővé válik a „nagyi”, akkor is egy helyen, tehát hosszútávú szerződés keretein belül tudják ellátni, ne csak időszakos elhelyezést biztosítsanak. Annál is inkább, mert ha még azt mondja a család, hogy „még nem tartunk ott, hogy kell az otthon”, nem is gondolnak bele, hogy hirtelen fognak „ott” tartani és akkor azonnal a kórház ápolási osztálya a leggyorsabb megoldás” – zárta gondolatait Drajkó István, aki azt tanácsolja a családoknak, hogy még időben válasszanak idősek otthonát szerettük részére, hogy biztonságban és szeretetben élhessék le utolsó éveiket.