Kérdése van?

+36 70 607 7899

RTL klub – Riport – Megdrágultak az idősotthonok

Egy magán intézmény milyen formán emelheti a havi térítési díjait?

Törvény által szabályozott az emelés lehetősége, így magánintézmény is évente 2x emelhet (az infláció mértékéhez érdemes igazodni). Így került sor októberben egy 15-20%-os havidíj emelés a tavaly május óta zajló Orosz-ukrán háború által észlelhető élelmiszerárak emelkedése, valamint az augusztustól életbe lépő drasztikus gaz- villany áremelkedés miatt. A nővérek bérét is kompenzálni kellett természetesen. Ez utóbbi egy újabb havi díj emelésre kényszerített bennünket ebben a hónapban.

(Az augusztustól életbe lépő drasztikus rezsi, gáz-villany emelkedéséből fakadóan októberben egy 15-20%-os havi díj, valamint a most január havi emeléssel kényszerülünk áthárítani a hozzátartozók felé. Októberben a rezsire hivatkozva, míg januárban már akár az élelmiszerek 100%os emelése miatt)

Semmilyen állami támogatást nem tudunk igénybe venni magán fenntartó lévén.

Itt jegyzem meg, hogy míg az állami közintézményekben, iskolákban a fűtés csökkentésével, a nyitvatartással, spórolási megoldásokkal kompenzálják, addig a tartós bentlakásos Intézmény ezt nem engedheti meg. Ugye, a villany az esetleges elesést előzi meg, matracok is elektromos árammal működnek, és az odafigyelést biztosítja 24 órában, míg a fűtés szempontjából van, aki augusztusban is fázik a napon, így a megfázásokra is külön figyelmet kell fordítani. Valamint azon termékek, ami a mindennapos szükségleteket elégíti ki, azok nem az inflációt követték az áremelésben. Kenyér, tejtermék, zöldségek, gyümölcsök, gyógyszerek, pelenka. Például egy pelenka jelenleg háromszoros áron kapható. Javaslat nélkül.

A hozzátartozók mennyire fogadják el, milyen véleményen voltak a havi szolgáltatási térítési díj emelést követően?

Mivel családias a légkör, ezért mindent felmerülő kérdést, megértéssel fogadjuk, pontosan levezetett elszámolással. Mivel saját otthonukban, háztartásban is tapasztalják ezen megoldandó kérdéseket, így a szolgáltatások maradéktalan biztosítása érdekében elfogadták. Élethosszig tartó szerződést kötünk belépési díjjal, így kötelez minket a minőség és méltányosság fenntartása is.

Mennyiben módosult a szolgáltatás minősége, valamint a rezsi es az élelmiszerek ára mennyiben es miben befolyásolták az emelés mértékét januártól? Ki tudják használni az ársapkás szabályozásokat?

Az ársapka, a lakossági fogyasztást segítette, nem az intézményes ellátást. De a cukor beszerzése külön utakon szerveződött, külön program volt, kimenni és kettesével beszerezni lakóimmal a szükséges cukor mennyiséget. Dietetikus által szabályozott só, fehérje, szénhidrát a napi bevitel hogyan kalkulálható, de a változó körülményekhez rugalmasan igazodnunk kell.

5 hetes étlappal rendelkezik, külön a napi tejes, zöldség-gyümölcs szükséglet bevitellel, amin nem érdemes (nem is lehet) változtatni, hisz a hosszú távú szerződés a cél még 90 év felett is. Nehezített inkább a szabályozás, mert az árubeszerzés akadályozott volt. A szigorítások mindenkire vonatkozik, míg a kedvezményeket a lakosság tudta igénybe venni. Az intézményi emelési lehetőség meg korlátozott, nem háríthatják át az összes többletköltséget a lakókra. Így nekünk is, ahogyan mindenkinek a saját háztartását át kellett csoportosítani úgy, hogy a minőség is megmaradjon.